Renginiai

Švediškas stalas neįprastas, bet naudingas

Mokslo metų pradžioje mokiniai rado naujieną  mokyklos valgykloje. Žinoma, prie naujovių reikia laiko priprasti, tad rugsėjo mėnesį buvo šiokia tokia sumaištis. Vis tiktai puikiai sekėsi prisitaikyti ir suprasti, kaip elgtis prie švediško stalo.

Švediško stalo tikslas – ugdyti vaikų sąmoningumą rinktis maistą protingai, sumažinti jo švaistymą. Kaip mums sekėsi ugdyti vaikų sąmoningumą rinktis maistą protingai? Varškės blynai su grikiais, varškės blynai su pomidorais – atrodė, gal ir nieko derinys, kiek neįprastas. Lėkštėje mokslo metų pradžioje mėgavosi erdve viena dešrelė „sasyska“ – vaikų labai mėgiama. Salotos ir daržovės, aišku, vaikams nebuvo labai didelės draugės, bet laikui bėgant atėjo suvokimas, kad tai – sveikas maistas. Turėjome keletą pamokėlių, kurios padėjo vaikams suprasti daržovių naudą, kaip jas derinti su kitais produktais. Ir, atrodo, pavyko! Be to, šiandien vaikai įsideda į lėkštę maisto tiek, kiek suvalgys ir nesijaus alkani. Aišku, visko būna, ypač tiems vaikams, kurie valgo tik tą, ko norisi, o ne kas sveika, tačiau mažais žingsneliais mokomės ir judame į priekį. 

Kaip sekėsi sumažinti maisto švaistymą? Pasitarus su virtuvės šeimininkutėmis, atrodo, kad išmetamo maisto kiekis sumažėjo perpus. Juk vaikai turi galimybę rinktis, ką valgys. Kadangi visi esame skirtingi, vienus patiekalus mėgstame labiau, kitus mažiau, kai ko galbūt nevalgome, todėl į lėkštę dedame tai, kas arčiau širdies, todėl pavyksta sumažinti išmetamo maisto kiekį.

Taip pat labai džiaugiamės, kad vaikai šiais mokslo metais, pradėjo valgyti žymiai daugiau vaisių: obuolių, mandarinų, kriaušių.

Tai gi galima daryti išvadą, kad švediškas stalas pasiteisino. Vaikai ugdosi gebėjimą pasirinkti maistą protingai, o nuo pasirinkimų priklauso išmetamo maisto kiekis.

Dėkojame virtuvės „šefėms“ už šiltą, skanų, o svarbiausia – maistingą meniu kiekvieną dieną!

Autorius:
Simona
Šukė

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė




Ankstesnės naujienos


Paskutinį gruodžio trečiadienį prieš atostogas, ilgosios pertraukų metu, gimnazija šurmuliavo – į kalėdinę mugę viliojo gardūs meduolių, pyragų, tortų, keksiukų kvapai. IV g klasės mokinė Kotryna Juškaitė sėkmingai kvietė paragauti skanumynų, parnešti dovanėlių švenčių proga. 

Gruodžio mėnesį  į prasmingus advento laikotarpio skaitymus mūsų gimnazijos bendruomenės narius pakvietė  tikybos mokytoja Laura Malinauskienė ir jos mokiniai II-IV klasės gimnazistai. Šiemet advento renginyje...

Gruodžio 21 d. mūsų gimnazijoje tradiciškai vyko IV g klasės organizuojamas kalėdinis karnavalas. Ruošdamiesi renginiui organizatoriai, IV g klasės mokiniai, pasiūlė kiekvienai klasei išsitraukti po du lapelius su pasakų pavadinimais. Jas tarpusavyje sujungus, reikėjo sukurti programėlę.

Gruodžio mėnesį  mūsų gimnazijoje tradiciškai buvo suorganizuota ugdymo karjerai diena „Karjera – 2018“. Užsiėmimai vyko I–IV g klasių mokiniams. Sulaukėme svečių iš KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto. E. Jakubauskienė su studente pravedė protmūšį...

Gruodžio 17 d. gimnazijoje skambėjo pučiamųjų instrumentų gausmas. Teatro menėje vyko edukacinė pamoka  „Grok pučiamaisiais“. Prieš užsiėmimą pučiamųjų orkestro brass band „Aukštyn“ vadovas Remigijus Vilys prižadėjo, kad visi darniai pagrosime naują kūrinį.