Renginiai

Mūsų įdomioji išvyka

Rugsėjo devynioliktosios nekantriai laukė beveik ketvirtadalis Raguvos gimnazijos mokinių, nes šią dieną prasidėjo mūsų mokyklos mokytojų organizuota trijų dienų išvyka į Rygos, Stokholmo ir Jūrmalos miestus. Autobuse mus pasitiko plačiai besišypsantis gidas Nerijus, paruošęs mums nepaprastai įžvalgius ir išsamius pasakojimus apie kiekvieno miesto istoriją ir pačias įvairiausias jo įdomybes.

Mūsų pirmoji kelionės stotelė buvo Ryga – kaimyninės Latvijos sostinė. Šiame mieste autobusu ir pėsčiomis aplankėme Rygos senamiestį: Rygos pilį ir gynybinę sieną, „Trijų brolių” namus, Domo katedrą, Rotušės aikštę, kurioje atstatytas puošniausias Rygos pastatas – „Juodagalvių” gildijos namai, Šv. Petro bažnyčią, laisvės paminklą, senamiesčio gatvelių labirintus... Po valandėlės laisvo laiko šiame nepaprastai sparčiai besikuriančiame mieste turėjome keliauti į keltą, kuriuo plaukėme į antrąją kelionės stotelę – Stokholmą.

Šis  miestas visiems kelionės dalyviams padarė didžiausią įspūdį. Vien faktas, kad šis didingas karališkas miestas yra pastatytas keturiolikoje salų, toje vietoje, kur susikerta Baltijos jūros ir Melareno ežero vandenys, atima žadą. Ši ypatybė suteikia miestui nepakartojamą kraštovaizdį. Labiausiai išnaršėme pagrindinę, senąją salą, kurioje jau septynis šimtmečius gyvuoja Stokholmo senamiestis. Pamatėme Karališkąjį dramos teatrą, Karališkuosius rūmus, senąją Katedrą, Riterių bažnyčią, kurioje laidojami Švedijos karaliai, jaukias, tarpais itin siauras, senamiesčio gatveles. Taip pat pamatėme Stokholmo Rotušę, kurioje vyksta Nobelio premijų įteikimo banketai. Visiems patiko mažiausia miesto skulptūra – „Berniukas, žiūrintis į mėnulį”. Sakoma, kad paglosčius šio berniuko galvą, kada nors ir vėl sugrįši į Stokholmą. Keli mokiniai jau gali tai patvirtinti. Paskutinė vieta, kuri mokiniams įsiminė labiausiai šiame mieste – laivo „Vasa” muziejus. Šis didingas laivas pirmosios savo kelionės metu nuskendo ir jūros dugne išgulėjo tris šimtus trisdešimt trejus metus, kol buvo iškeltas ir septyniolika metų restauruojamas. Visi buvo sužavėti šiuo laivu. Šiuo muziejumi (tik vienu iš 85)  ekskursija Stokholme baigėsi. Vakare mūsų laukė keltas, kuriuo plaukėme atgal į Rygą.

Sekančią, jau paskutiniąją kelionės dieną, atplaukę į Rygą, autobusu nuvažiavome į populiariausią Latvijos kurortą – Jūrmalą. Daug kam iš mūsų šis miestas buvo jau gerai pažįstamas. Ėjome pagrindine Jomas gatve, pasivaikščiojome paplūdimiu, pasiklausėme jūros ošimo... Po pasivaikščiojimo Jūrmaloje mūsų laukė paskutinis kelionės taškas prieš grįžtant namo – Didysis Kemerių raisto takas – populiariausias apžvalgos objektas Kemerių nacionaliniame parke. Tako tiltas mus nuvedė į samanų, pelkės pušelių, akivarų, tamsių ežerėlių ir pelkinių gailių karalystę. Yra du tiltukų atstumai – vienas trumpesnis (~ 1,4 km), kitas ilgesnis (~ 3,4 km). Mes pasirinkome ilgesnįjį, gal šiek tiek nuvarginusį, tačiau puikiai parodžiusį pelkės kraštovaizdį, žvelgiant iš mažos apžvalgos aikštelės.

Ši kelionė buvo neapsakomai turininga. Visi mokiniai nepaprastai dėkoja gimnazijos direktorei, kuri mus išleido į ganėtinai ilgą edukacinę išvyką, gidui, papasakojusiam daugybę įdomių faktų, o labiausiai, iš visos širdies – fizikos mokytojai Lilijanai, geografijos mokytojai Aušrai ir istorijos mokytojai Rasai. Be jūsų prisiimtos atsakomybės už mus visus ir įdėto darbo ruošiant šią kelionę, jos paprasčiausiai nebūtų. Tokios kelionės kaip ši turbūt labiausiai įstringa vaikų mokykliniame gyvenime. Šios trys dienos leido pailsėti nuo įtempto rugsėjo ir prisikaupti jėgų mokslams.

Keletas mokinių įspūdžių iš kelionės:

Dešimtokė Fausta Egidija: „Visi aplankyti miestai yra savaip ypatingi ir gražūs, nors Latvija buvo jau labai pažįstama, nes panaši į Lietuvą. Bet Švedija ir jos sostinė – kažkas nuostabaus. Architektūra, muziejai ir siauros Stokholmo gatvelės – sunkiai žodžiais apibūdinama. Norint suprasti šio miesto grožį reikia ten nuvykti ir viską pamatyti savo akimis...”

Vienuoliktokė Karolina: „Visus miestus aplankiau pirmą kartą, labai įsiminė visų miestų senamiesčiai – siauros gatvelės, graži aplinka (ypač Rygos miesto). Stokholme labiausiai įsiminė laivo „Vasa” muziejus. Patiko pats gyvenimas kelte.”

Vienuoliktokė Miglė: „Kelionė buvo įsimintina ir kupina įspūdžių. Nors buvimas ant kojų visą dieną išvargino, buvo tikrai verta! Kelionė keltu taip pat neprailgo. Džiaugiuosi turėjusi tokią galimybę aplankyti užsienio valstybes bei sužinoti šį tą naujo bei negirdėto. Įsimintiniausias buvo „Vasa” muziejus – didysis laivas atėmė žadą.”

Autorius:
Maja
Timofejeva

IIIg klasės mokinė




Ankstesnės naujienos


Spalio 2 d. Raguvos gimnaziją drebino afrikietiški ritmai. Gausiai susirinkę 7, 8 ir 12 kl. mokiniai dalyvavo Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuojamo kultūros edukacijos projekto „Kūrybiškumo saviugda“ renginyje. 

Š. m. rugsėjo 29–30 d. Trakų rajone, kaimo turizmo sodyboje „Vėrubė“, vyko šalies mokinių turizmo technikos varžybos „Auksinis ruduo 2018“ ir Kelionių sezono uždarymo sąskrydis – privalomas Lietuvos keliautojų sporto daugiakovės čempionato etapas. 

2018 metų rugsėjo 19 d. Panevėžyje, Skaistakalnio parke, vyko rajono bendrojo ugdymo mokyklų mokinių rudens kroso varžybos, skirtos Judumo savaitei. Šiose varžybose dalyvavo ir puikiai pasirodė šeši Raguvos gimnazijos mokiniai. 

Žiniasklaidai ar vyresniems žmonėms dažnai išsprūsta, kad šiuolaikinis jaunimas beraštis. Nesinori su tuo sutikti, nes skaito ir rašo visi (ar didžioji dauguma). Tačiau ir patys jauni žmonės pripažįsta, kad klaidų tekstuose dažnai būna gerokai per daug...

Mūsų gimnazijoje rugsėjo 3–17 dienomis visų klasių mokinius, mokytojus ir kitus bendruomenės narius telkė  kilnojamoji ekspozicija, aktyviai keliaujanti po Lietuvos ir užsienio mokyklas, kultūros centrus bei renginius. Paroda skirta žaismingai pristatyti...